21 Apr

Solucan Kompostu Küveti

Solucanlarımız için bir küvet hazırlamak ne zamandır aklımızda bir işti. Daha önce burada yazdığımız gibi yaptığımız solucan yatağımızda bazı teknik sorunlar yaşamıştık. Toprağımız güzel olmuştu ama bu sorunları aşmak için yatağı dağıtıp kovalara geçmiştik. Sebze yataklarımızı beslemenin ve pişmemiş sebze atıklarını çöp olmadan dönüştürmenin en iyi yöntemlerinden biri solucan kompostu.

Momo Anaokulu velileri ve öğrencileri geçtiğimiz Cumartesi günü Permakamp’taydılar. Yapılacak bir dolu işimize el verdiler sağ olsunlar. Aralarından bir ekip, büyük bir küveti solucan kompostu yatağına dönüştürmemizde bize yardım etti. Şehrin atığı Permakamp’ta her zaman kendine anlamlı yeni bir işlev bulur. Kurucularımızdan Alpay Oğuş, kenara kıyıya bırakılmış eski eşyaların Permakamp’a gelmeleri macerasının baş oyuncusu.

Kamptaki büyük hurdalığın tamamı Alpay’ın bu tutkusunun ürünü. Uzun zaman önce yine bu yolla kampa gelmiş olan bir küveti, kısa süreliğine torf saklama kabı olarak kullandıktan sonra, solucan kompostu yatağına dönüştürmeye karar verdik. 17 dönümlük arazimizle kıyaslandığında aslında acınacak küçüklükteki bir kutuda sakladığımız solucanlar fazlasıyla çoğalmış durumdaydılar. Öğle yemeğinin ardından işe başlandı. Öncelikle küvetin üzerine bir kapak yapabilmemiz için bir kasa hazırlandı. Bu ahşap kasa vidalarla küvete monte edildi. Hurdalığımızdan bulduğumuz eski bir kapı menteşelerle bu kasaya bağlandı. Böylece ağır da olsa harika bir kapak elde etmiş olduk, yağmura ve ışığa karşı dayanıklı bir kapak. Bu kapaklı koca küveti yerden yükseltmemiz gerekiyordu. Yine hurdalığımızdan faydalandık. İki tane yuvarlak demir konstrüksiyon üzerine küveti oturttuk. Manavlardan topladığımız plastik kasaları küvetin dibine yerleştirdik. Amacımız, kompost çayının süzüleceği ve oksijen dolaşımının sağlanacağı bir alan elde etmekti. Plastik kasaların üzerini çuval beziyle kaplayıp solucanların bu alana düşmemesi için bir yüzey oluşturduk. Gıdaların dönüşümü esnasında çıkacak sıvı (kompost çayı) çuval bezinin deliklerinden rahatça süzülebilecek ve süzülen sıvı küvetin deliğinin altına yerleştirilen kovada birikebilecek.

Solucanlar karbon sever. Bu yüzden, evlerde biriktirdiğimiz kese kağıtları ve yumurta kutuları azot-karbon dengesini sağlayabilmek için çuval bezinin üzerine kalın bir katman olarak döşendi. Bu kağıt malzemenin küçültülmesi işinde çocuklar bize çok yardımcı oldular =) İkinci katmanı tamamladıktan sonra, bir miktar toprak ayrı bir katman olan olarak küvete eklendi. Bu toprağın ufalanması işinde yine çocuklar bize elverdiler. Sonra toprağa bir miktar hayvan gübresi eklendi. Nihayetinde çocuklarla beraber bir kutu solucanı yeni evlerine yerleştirdik. Çocuklar için feci eğlenceliydi; bir kutu solucanı aynı anda görebilmek, ellemek ve toprağın altına kaçışlarını gözlemlemek. Solucanlara zarar vermemeye özen göstererek var olan solucan kompostunu hazırladığımız toprakla karıştırdık. Üstüne bolca pişmiş kahve atığı ve çay atığı ekledik. Günün sebze atıklarını da en üst yüzeye yaydıktan sonra büyük bir mutlulukla kapağı kapattık.

Artık gerçek bir solucan kompostumuz var!

Güneş Savaş

Read 10222 times Last modified on Samstag, 24 November 2018 00:19

Haber Postası

captcha 

Hakkımızda

S.S.Permakamp
Riva Tüketim Kooperatifi

V.D. - Zincirlikuyu 7280400079
Adres - Gülbahar Mh. Avni Dilligil Sk. Akün Apt. No:20/4
İletişim : info@permakamp.com