24 Okt

Öğretmeni Doğa olan bir Okul – Anakent Koleji 3. Sınıflar – Toprağın Dili..

Anakent koleji 3 sınıflar “Öğretmenimiz Doğa” programı kapsamında Permakamp’ta çalışma yaptılar bugün. Geçen yıldan bir sınıf büyümüş olarak kapıdan girer girmez kendini belli eden bir bilmişlikle geldiler. Nerede ne yapacaklarını planlamışlardı. Aralarında yeni arkadaşları vardı. Onlar ise şaşkın şaşkın söylenenleri takip etmeye çalışıyorlardı. Kahvaltı soruları az, tuvaletin yerini bilen, sabah kahvaltı etmeden gelmiş, ve ben konuştuğumda susmaya hazırlanmış bir guruptu.

Tam her zaman söylediğimiz gibi. Permakamp’ın en zoru ilk gündür. Kurallara ve alışık olmadıklarına tanışıklık için zaman gereklidir. Sonra Doğa’nın keşifleri ve heyecanı kaplar çocukları. Bu alışık olmadıkları duygusal bir durumdur. Neden iyi olduklarını, neden çok eğlendiklerini bilmezler. Sadece her şey çok eğlenceli diye hissederler. Bu arada kurallara ve uyarılara dikkat etmek onlar için zor değildir. Bunu doğal olarak yaparlar. Çünkü bu uyarı ile gelebilecek bir fırsatı kaçırmak istemezler.

Tabii tüm bu akış Doğa’nın içinde ve onun duyusal zemini kullanabilen, görebilen kolaylaştırıcılar tarafından yönlendirilmelidir.

Fiziki etkinlik bu akışın en önemli parçalarından biridir. Serbest zaman denen şey raslantısal bir zaman dilimi olamaz. Serbest zaman ondan sonraki çalışmaların temelinde olan en doğru planlanması gereken zamanlardandır. Kahvaltı sonrası serbest zaman yapılandırmamız bu faydayı bulana kadar sürer. Bu süreyi de yine gözlemlemek gerekir. Doğa içerisinde Doğanın akışını dikkate almalısınız.

Çocuklarında Doğası vardır ve onlarında içlerindeki akışta fiziki etkinlikten tatmin oldukları artık yorulmaya başladıkları bir sessizlik zamanı vardır. İtişmeler azalır. Söylenmeler azalır. Bazı çocuklarda bu durum biraz farklı olsa da genelde böyledir. Bunu anlarsınız. Yeterince tecrübeliyseniz tabii ki.

Sonrasında artık uygulamalara geçilebilir.

Bu hafta konumuz 3. Sınıflara uygun haliyle Toprak, Toprağın Dili ve Toprak üzerindeki bizim yabani dediğimiz bitkilerin anlattıkları üzerine yoğunlaşıyoruz.

Ağaçların ve mantarların bu dilin oluşmasındaki bütünleyici etkileri ve vahşi doğa içerisinde gözlemlerle devam ediyoruz. Bu gözlem tarafının zaman içerisinde daha uzun ve daha dikkatli olması kaçınılmazdır.

Toprak aslında üzerindeki bitkiler aracılığı ile bizimle konuşur. Bu bitkilerin hiçbiri rastlantısal değildir. Onlar bize toprağı anlatırlar. Sıkışık ya da gevşek olduğunu, ya da içerisinde bir besin eksikse  üzüntüsünü anlatır. Bunları okumanın yolunu zaman içerisinde öğrenebiliriz. Ama yabani otlara bu şekilde bakmak çocuklara büyük bir farklı düşünüşü kazandıracaktır.

Sonrası yeni çocuklar için ve daha önce tam dinlememiş olanlar için Solucan Kompostu bakımını çalıştık.

İleriki aylarda her modülde yeni ekler yanında daha önce yapılanların da tekrarları olacaktır. Böylelikle modüller arasında bağlantılar derinleşecektir.

Sağlıkla kalın

Alpay Oğuş 

24.10.2019 Permakamp – Öğretmenimiz Doğa

 

Read 6727 times Last modified on Montag, 28 Oktober 2019 23:45

Haber Postası

captcha 

Hakkımızda

S.S.Permakamp
Riva Tüketim Kooperatifi

V.D. - Zincirlikuyu 7280400079
Adres - Gülbahar Mh. Avni Dilligil Sk. Akün Apt. No:20/4
İletişim : info@permakamp.com