04 Nov

Öğretmenleri Doğa Olan Bir Okul - Anakent Koleji 1. Sınıflar – Solucanlar Gerçekten Pembeymiş!

Bu ikinci Permakamp ziyaretleri 1.  sınıfların. Bu sefer kendilerinden daha emin, neyin nerede olduğunu bilen ve daha önce gelmemiş arkadaşlarına yardımcı olmaya hevesli çocuklarla karşılaştık. Tuvaleti bulamayanlara yardım edenler, bulaşık yıkamayı anlatanlar, kedinin nasıl sevileceğini gösterenler, Zip line’dan samana atlamaya korkanları cesaretlendiren arkadaşlar. Biraz daha ortama ayak uydurmuşlardı bu sefer.

Molalarında, yaş grupları küçük olmasına rağmen, rahatlıkla oyun kuruyor çocuklar. Özgür mekanda serbest parçalar olunca daha rahat oldukları açık. Çamurla oynamayı çok seviyorlar. Denge aletlerinde dengelerini deniyorlar, düşünce hemen kalkıp aynı yerden devam ediyorlar. Bir kovaya kum doldurabilmek bile çok sevinebilmek için yeterli bir sebep burada. 

Bu ayki konumuz kompost. Çocuklarla soğuk kompost ve solucan kompostu ile ilgili çalışmalar yapacağız. Permakamp'ın büyük bir KOmpost Sınıfı var. Bu sınıfta geçen yıl yapılan kompostlar, bu yıl yapılanlar, kendi haline bırakılanlar, solucanları çıkdırtanlar, bakterilere emanetler. Birsürü yerde dönüşüm hikayesi var yani.

Buradaki yaşamda aktif olarak kullanılan bu alanları çocuklar da nasıl kullanacaklarını öğreniyorlar. Kompost, bitkisel bir gübre çeşidi. Soğuk kompost, atıkların uzun sürede toprağa dönüştüğü, solucan kompostu ise solucanların severek yediği çiğ sebze artıklarının kullanıldığı kompost olarak kafalara yazılıyor. Bokashi kompostu ise mikroorganizmaların çalıştığı bir kompost.

“Kahve ve çay posasını çok mu seviyormuş solucanlar? Muz kabuğuna mı bayılıyorlar?Aaa renkleri gerçekten pembe miymiş? Elimi gıdıklıyor! Kendi evimizde de yapabiliyor muyuz böyle şeyler?” Bunlar gün boyu, ara ara hep şaşırdıkları şeyler. Soğuk kompostun oranları doğru ayarlandığında sadece bekleyerek toprağa dönüştüğü ise bambaşka bir şaşkınlık konusu. 

Eller kirleniyor, üstler kirleniyor, çizmelerin içine su giriyor. Hiç biri şikayetçi değil. Yedeğim var diyorlar kendilerinden emin olarak bu sefer. Bazısı değiştirmeye gerek dahi duymuyor... Çamur olağan oldu onlar için artık... 

Çamuru seven, öğretmeni doğa olan çocuklar bu gelişlerinde toprak ürettiler kendi sebze atıklarıyla. Solucan dışkısının temiz olduğunu gözlemlediler. Bir sonraki ziyaretlerini heyecanla beklediklerini söyleyerek gülüşmeler içerisinde ayrıldılar Permakamp’tan.

Esin Kuşluoğlu

04.11.2019

 

Read 5716 times Last modified on Monday, 25 November 2019 14:54

Haber Postası

captcha 

Hakkımızda

S.S.Permakamp
Riva Tüketim Kooperatifi

V.D. - Zincirlikuyu 7280400079
Adres - Gülbahar Mh. Avni Dilligil Sk. Akün Apt. No:20/4
İletişim : info@permakamp.com