11 Oct

Serbest Gezen Bir Anaokulu - Atölye Çocukevi - Birbirimizden Öğrenmek

 

Sonbaharın tatlı günleri şu günler; yağmur sabah azıcık bizi yoklasa da ılık ve tatlı bir hava vardı bugün. Serbest Gezen Çocuklar Programı’nın en küçük katılımcılarından olan Atölye Çocuk Evi öğrencileri için bugün Permakamp’la tanışma günüydü. Yaşça daha büyük olan grup geçen seneden deneyimliydi elbette ancak rutinleri anımsamak hepimiz için gerekli. İki grup da bugün arazide kaldılar bu yüzden. Etrafı gezdik birlikte. Nerede ne vardı? Suyu nereden içiyorduk? Tuvalet neredeydi? Kubbe yapı neresi? Kütüphanede hangi kitaplar var?

Güne kısa bir serbest oyun zamanı ile başladık. Küçükler grubu oyun alanında keşifler yaparken, büyükler grubu geniş kırlık alanda güneşin ve otların üzerinde koşuşturmanın tadını çıkardı. Büyükler grubundakiler arazinin bu bölgesinde uzun orman yürüyüşündeymişçesine gezindiler; otlara, böceklere baktılar; kendi aralarında sakince oyunlara daldılar. ortanca grup iki ekibe ayrılıp çalışmalara başladı. Bir ekip mutfağa girip Nesrin’le beraber sirke yaptı. Bu sene mutfak atölyesinde fermantasyon çalışmalarımıza bir adım geriden başladık. Turşu kurmadan önce kendi sirkemizi hazırlıyoruz. Mutfak ekibi elmaları dikkatle kesip sirke yapımına uygun hale getirirken, bir yandan da zevkle mideye indiriyordu J.  Diğer tarafta ise biz bahçede ortanca grubunun diğer yarısı ile tohum toplama serüvenine dalmıştık. 

Serbest Gezen Çocuklar Programı’nda çok inandığımız bir uygulamayı üç yıldır hayata geçiriyoruz: Akran destekli öğrenme. Permakamp’ta büyümüş olan Permakamp kurucularının çocukları kendilerinden en az iki yaş küçük çocuklarla çalışıyorlar bu uygulamada. Düzenli olarak her ay aynı okulla birlikte Permakamp arazisinde buluşup kolaylaştırıcılar ekibinde bizimle beraber çalışıyorlar. Biz ekip olarak kendimize eğitmen veya öğretmen demiyoruz; bizim bu programda işlevimiz çocukların doğada geçirecekleri bir günde onlara kolaylaştırıcı olmak. Kolaylaştırıcı ekibin içinde bir çocuğun olması çoğu zaman mucizeler yaratıyor. Permakamp arazisine hakim ve rahat hareket eden bir yoldaş, çocukların da kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlıyor. Kendilerinden büyük bir çocuğu izlemek ve onunla çalışmak küçük çocuklar için bir çok şeyi kolaylaştırdığı gibi, kendisine yakın yaşta bir çocuğun eşliğinde herhangi bir çalışma yaparken büyük çocuğu gözlemleyen küçük çocuk aynı şeyi kendisinin de yapabileceğine daha hızlı ikna oluyor. Bu uygulamanın büyük çocuk için de pek çok pozitif yanı var; örneğin kendinden küçük birine karşı sorumluluk almak ve yardımcı olmak; bunlar çocuğun gelişimi için çok kıymetli deneyimler. Bugün kolaylaştırıcılar ekibinde Eren vardı (8 yaş). 

Biz Eren ve çocuklarla birlikte bahçede tohumlar hakkında konuştuktan sonra, hep beraber barbunya tohumu, kozmos çiçeği tohumu, fesleğen tohumu, ve kadife çiçeği tohumu topladık. Ayrıca bahçedeki yazdan kalma son biberleri kemirdik birlikte J. Farklı farklı tohumları inceledik elimizde; kokladık, mıncıkladık, bazılarını etrafa attık. Büyük çoğunluğunu kutulara toplayıp bahar ayında birlikte çimlendirmek üzere sakladık. Biz bahçede ve mutfakta çalışırken büyükler grubu kubbe yapıda öğretmenlerinin eşliğinde büyüteçle böcek inceleyip böceklerle ilgili İngilizce kitaplar karıştırdı. 

Saat 12:00’da öğle yemeği vakti geldi. Atölye Çocuk Evi ekibi için bu büyük ve eğlenceli bir piknik demek. Tüm çocuklar evlerinden getirdikleri leziz yemekleri ortaya koyup birbirleriyle paylaşıyorlar. Bu arada olan tabii şahane Permakamp çorbasına oluyor; zira kimse o muhteşem çorbanın tadına pek bakmıyor J. Umudum o ki hava biraz daha soğuduğunda Tolga’nın şahane çorbası kıymetlenecek. Öğle yemeği ve bulaşık yıkama sekansının ardından serbest oyun zamanı. Oyunun ardından bu defa da büyükler grubu ekiplere ayrılıyor. Mutfak ekibi ve bahçe ekibi olarak. Mutfak ekibi bu defa sadece sirke yapmıyor, aynı zamanda yoğurt da mayalıyor. Fermantasyon ve dönüştürücü minik bakteriler bu ara bizim için önemli konular. Bu arada bahçe ekibi, çocukların yakından tanıdığı Mehmet Usta ile beraber oyun alanında tekerleklerden yapılma mini bir havuz sistemi üzerinde çalışıyor.

Suyun akışını takip edebileceğimiz, yağmur suyu hasat edebileceğimiz, çamurla oynayabileceğimiz bir alan bu. Mehmet’e Eren çıraklık yapıyor yine. Çapa kullanırken ve diğer işlerde yoğun bir şekilde birlikte çalışıyorlar. Büyükler grubu bahçede ve mutfakta çalışırken, bu defa ortanca grup kubbe yapıda öğretmenleriyle beraber tohumlarla ilgili kitaplar karıştırıyor ve farklı böcekleri inceliyor. Permakamp’ta mümkün olduğunca sakin ve yavaş bir gün geçirmeyi deniyoruz. Açık havada, bahçede, mutfakta ve kitaplarla birlikte uzun ve sakin bir gün.

Güneş Savaş

Read 5818 times Last modified on Wednesday, 16 October 2019 16:46

Haber Postası

captcha 

Hakkımızda

S.S.Permakamp
Riva Tüketim Kooperatifi

V.D. - Zincirlikuyu 7280400079
Adres - Gülbahar Mh. Avni Dilligil Sk. Akün Apt. No:20/4
İletişim : info@permakamp.com