09 Nov

Serbest Gezen Bir İlkokul - Mustafa Aykın İlkokulu - Orman Banyosu ve Yağmurlu Bir Gün

Mustafa Aykın İlköğretim Okulu bizimleydi. İlk yağmur yürüyüşümüzü Mustafa Aykın öğrencileriyle yaptık bu sezon. İnce ince yağan yağmur, biz ormana vardığımızda biraz hızlandı; neyse ki yapraklar bizi bir miktar korudular ıslanmaktan. Biz 1. Sınıf öğrencileriyle birlikte yağmur çamur demeden orman yoluna düşmüşken, 4. Sınıf öğrencileri kampta kaldılar ve açık sınıf çalışmasına başladılar. Açık sınıf çalışmasının ardından turşu ekibi ve marangozhane ekibi olarak ikiye ayrıldılar. Marangozhanedekiler odunluk ağaç kütüklerinden bardak altlıkları kesip zımparaladılar. Orman yoluna çıkmadan önce kuru kalabilmek için, mümkün olduğunca sakin yağmursuz çalışmalar yapıldı. 4. Sınıflar kampta yağmurdan sakınadursunlar, biz ormanda ağzımızı açarak yağmur damlalarını yakalama oyunu oynuyorduk.

Orman yürüyüşümüz sırasında dallarla, ağaçlarla ve dikenlerle dolu bir yamaçta dinlenmek üzere bir süre mola verdik. Dikenlerle tanışmak, onları kabullenmek zor. Üstelik hava yağmurlu ve bir yamaçta kaymadan durmak da öyle kolay iş değil. Mola sırasında, mümkün olduğunca dikenlere takılmadan yürüme yöntemleri üzerine ve ormanda arkadaşlarımızla yardımlaşma halinde yürümeye duyduğumuz gereksinim üzerine konuştuk. Sonra benim en sevdiğim oyunu oynamaya çalıştım çocuklarla. Bu oyun sene boyunca yavaş yavaş ilerleyecek diye umuyorum. Her çocuk ormanda kendi seçtiği bir hayvan oldu ve dönüş yolunu bu hayvanın rolüne girerek yürüdü. Aslanlar, flamingolar, zürafalar, kurtlar, yaban domuzları yan yana, bağıra çağıra, atlaya zıplaya yürüdük. Kimimiz rolümüze sıkıca tutunduk, kimimiz oyuna pek katılmadık. Ama yavaş yavaş bu oyunun derinliklerine dalacağız birlikte diye umuyorum. Çocukların içsel hayvanlarını keşfettikleri bir orman yolculuğu... Kendi masallarımızı yazdığımız bir oyun. Uzun orman yürüyüşleri şu günlerde orman banyosu diye adlandırılıyor, ama bizim yürüyüş gerçekten bir orman banyosuna dönüştü, çünkü yürüdüğümüz süre boyunca yağmur hiç durmadı. İnce ince iyice ıslattı. Yağmurdan kaçmadan, sakınmadan, başını aşağı eğmeden yürüme deneyimi hepimiz için pek kıymetliydi. Orman yolu dönüşünde bulduğumuz su birikintilerinde bile zıpladı çocuklar; bunca zamandır zaten yağmurdan iyice ıslandık hissiyle çok daha bir özgürleşip rahatça daldılar su birikintilerine. Orman yürüyüşümüzü sıcak Dom’da nihayetlendirdik.

Tabii ıslak kıyafetlerin çıkıp kuruların giyilmesi büyük ve eğlenceli bir karmaşa oldu. Dom’da kuzine sıcacık yanarken, oflamalar, puflamalar ve kahkahalar eşliğinde kıyafet değiştirdikten sonra, sıcak çorbalar ve sandviçlerle öğle arasına başladık. Artık yağmur durmuştu. Çorbalar içildi, kaseler yıkandı, keyifle serbest oyun zamanına dalındı. Saat 13:30 suları bu defa Mehmet’le birlikte 4. Sınıflar orman yoluna düştüler. 1. Sınıflar 15 dakika kadar daha serbest oyun oynadıktan sonra açık sınıf çalışmasına girdiler. Orman yürüyüşümüzün dönüşünde sisle karşılaşmıştık. Gülçin Öğretmen öğrencileriyle bu karşılaştıkları hava durumu hakkında sohbet etti önce; sonra su döngüsü üzerine biraz konuşuldu; ardından balinalardan kuşlara uzanan uzun soluklu bir hayvanlar alemi sohbetine dalındı. Açık sınıf çalışması tamamlanınca, turşu ekibi ve bahçe ekibi olarak ikiye ayrıldık. Hatta bahçe ekibi de ikiye ayrıldı, tohum ekibi ve gölet kazma ekibi olarak. Aslında ben marangozhanede çocuklarla birlikte ahşap işlerine dalmak istiyordum, ama çocuklar çapa kullanmak, bir şeyler kazmak, ve göleti devam ettirmek istiyorlardı.

Biz de çocukların enerjisini  takip ettik ve onlarla birlikte hareket ettik. Marul, maydanoz ve ıspanak tohumları ekildi, gölet iyice bir derinleştirildi. Yağmur yürüyüşünün tadını almış olan 1. Sınıf öğrencileri açık havada büyük bir keyifle çalıştılar. Yağmur, çamur, balçık, sis bunların her biri keşfedilecek birer oyun alanı artık onlar için. Elbette yorucu ve elbette kolay değil ama buna değer doğrusu. Orman yürüyüşünden dönenler ise üstlerini başlarını değiştirdikten sonra, ayakkabılarını çimenlere süre süre temizleyerek servisin yolu tuttular. Yorgun, argın ve mağrur J

Güneş Savaş

Read 6556 times Last modified on Thursday, 22 November 2018 12:36

Haber Postası

captcha 

Hakkımızda

S.S.Permakamp
Riva Tüketim Kooperatifi

V.D. - Zincirlikuyu 7280400079
Adres - Gülbahar Mh. Avni Dilligil Sk. Akün Apt. No:20/4
İletişim : info@permakamp.com