Devreleri yandığından dolayı çöpe gitmek üzere olan Bluetooth hoparlör geldi elime bu sefer. Söküp bakınca bazı parçaların yandığını gördüm. Tamir olması çok zor. Çünkü güncel elektroniklerin elemenları çok küçük ve sağlamlarını bulmak getirmek zor. Bu sebeple zaten sürekli olarak yenilerini almak zorunda kalıyor insanlar. Fakat arızalı parça ile birlikte içinde işe yarayacak bir sürü eleman var. Hemen işe koyuldum. Yine Çin'den 2 adet devre aldım.

Biri 2x5 watt çıkışlı bluetooth alıcılı ses devresi,

https://tr.aliexpress.com/item/Bluetooth-4-0-CSR8645-Amplifier-Board-5W-5W-APT-X-Stereo-Receiver-Amp-Module/32654458452.html?spm=2114.13010608.0.0.Nxbjrj

diğeri pil şarj ve besleme devresi.

https://tr.aliexpress.com/item/1PCS-5V-1A-Micro-USB-18650-Lithium-Battery-Charging-Board-Charger-Module-Protection-Dual-Functions/32467578996.html?spm=2114.13010608.0.0.wrwM46

Bunları kasada yeterli değişiklikleri yapıp içine yerleştridim. En çok dış tuşları bu devrelere bağlamakla zaman harcadım. Birde devreler aynı olmadığından bazı özelliklere başka çözümler bulmak zorunda kaldım. mesela boştayken pilin bitmemesi için bir mekanik anahtar koydum. Sesi çok güzel.

Kullanıma başlandı..

 

Evet bu soruyu sık sık arama motorlarına yazıp bir sürü döküman inceledik. Aramızda daha önce yaptığımız basit seralar dışında bir tecrübe yok. Ama “kendin yap” felsefemiz bizi canlı tutuyor.

Önce biraz sera naylonu araştırması yaptık. Öğrendikki bu meselede çok seçenek var. Eni 15 m olan naylonlar var. Bu demekki boydan istediğimiz ölçüye gidebiliriz. Ölçü konusuna çok takmamak lazım. Ama söyliyeyim boyu 10m üzerine çıkarsak o naylon ağır olurmu kamyonmu taşır gibi bir sürü fikrimiz oluştu. Öğrendik ki naylon öyle ağır falan birşey değil. Katlıyorsun heryere sığıyor. Naylonu dert etmeyin.

Önce tamamen kesilmiş ağaçtan yapalım “Çaka çaka” gidelim dedik. Ama sonra bu kaçak bir yol olacak ve biz metal sera konusunda ilerlememiş olacağız diyerek piyasada gördüğümüz malzeme ve tasarımdan ayrılmayalım dedik. Boy olarak 10x3m bize yeteceğine karar verdik. Ayrıca bunu tecrübe edip sonra daha büyük lazımsa bu tecrübe ile onuda yaparız diye düşündük.

Ayrıca çok fazla sera tarımı yapmayı da düşünmüyoruz. Bu ölçü ideal

Demir tedarikçimize gittik. 1m ara ile 10 adet 21mm dış çaplı 6m boyunda yuvarlak demir profil aldık. Bunları kıvırmacıya götürüp tam boyu 3m genişlikte olacak şekilde kıvırtttırdık. Bunları başlangıçta 3 parcaya bölüp içlerine geçmeli parcalar yapacaktık. Böylelikle sökmek yada taşımak kolay olacaktı.

Ayrıca 3 boy iç çapı 21 dış çapı 25 olan yuvarlak demir profiller aldık. Bunları 1.5m boyunda kestik. 50 cm toprağa çakılacak, kalan 1m de kıvırttığımız yuvarlaklara girecek ve onlara ayak olacaktı.

Daireler tamam. Birde bunları dikleme montajlamak lazım. Bunun içinde 1x2 profil aldık. Bunlarıda 10m boya 4 kez döşeyecek şekilde 40m aldık.

Seramızın tam boy olması ve ayakların toprağa çakıldığı zaman pot yapmasın diye 10x10 ağaçlardan bir zemin dikdörtgeni yaptık. Bunları 1m aralıklarla delip ayak profillerini bunlardan geçirip toprağa çaktık.

Sonra çatı yuvarlaklarını geçirdik ve enleme hepsini birbirine monte ettik. Kapı kısımlarını tamamen 5x10 ağaçtan yaptık ve kapıları. Burayı özellikle ağaç yaptık ki naylonu gererken bu ağaçlara zımbalama yapabilelim diye.

Bu yapının üzerinden naylonu geçirmek başlangıçta zor olacak zannettik ama naylon yağ gibi kaydı ve üzerini kapattık. Seranın yıl üzerinden kaliteleri var. Biz 3 yıllık olan kalitede aldık. Aralarındaki fyat farkı çok değil.

Perde korniş sistemleri gibi sera naylonu döşeme ve sıkıştırma sistemleri var. Bunları pencere kısımlarına döşedik. Böylelikle pencereleri yapabilecektik. Fakat burda bazı tecrübe sıkıntıları oldu ama hallettik.

Demonte yapmayı hayal ettiğimiz kısımları zaman sıkıntısından kaynakla yapıp geçtik.

Ama sera zamanında ayakta ve çalışır durumda idi.

Artık bundan sonraki imalatları daha kolay ve daha farklı tasarlayabilecek bilgi  ve tecrübeye ulaştığımızı düşünüyorum.

Sera ayakta ve hala çalışıyor.    

Alpay Oğuş

Tuvaletimizin şekli şemali ile birlikte kallanımı ve kullanışlılığı konusunda çok kafa patlattık. Genelde olduğu gibi foseptik yapıp bu sorunda kurtulabilirdik. Ama bunun bir çok sakıncası vardı. En önemlileri öncelikle tuvalet gerçekten bir sorunmudur. Çıktısı ne kadar büyük bir sorundur. Bunu deneyimlemek istedik. bu sebeple aşağıda ayrıntısı verilen tuvalet dosyamızı oluşturduk. Bu yönde de imalat yapmaya çalışacağız.

Sonunda yağışlar biraz durdu ve çalışmak için fırsat bulabildik. Hava çok güzeldi ve kalabalıktık. İşlerde tabii çabuk bitti. Karar verdiğimiz iki sera türünüde yapmaya başladık. Tuvaletin çukuru kazıldı. Solucan kompostu başlatıldı. Bir kısım tohum seralara ekildi.

Haber Postası

captcha 

Hakkımızda

S.S.Permakamp
Riva Tüketim Kooperatifi

V.D. - Zincirlikuyu 7280400079
Adres - Gülbahar Mh. Avni Dilligil Sk. Akün Apt. No:20/4
İletişim : info@permakamp.com